På Tonstad i Sirdal er Martin fra Hitachi godt i gang med monteringen av en splitter ny værstasjon. Denne skal sørge for bedre forutsigbarhet og effektivitet i kraftproduksjonen.
– Nedbørmåleren fra Geonor gjør at kraftprodusenten enklere kan forutse når, og hvor mye, strøm de kan produsere, forteller tekniker hos Hitachi Energy, Martin Giset.
Det er ikke bare Meteorologisk institutt som er opptatt av nedbør. Geonors nedbørmålere har vært i tjeneste ved universiteter, flyplasser og andre offentlige og private institusjoner verden rund i lang tid. For kraftprodusenter som Sira-Kvina er det avgjørende å vite hvor mye vann som vil tilflyte kraftmagasinene, da dette påvirker når og hvor mye energi de kan generere. Derfor spiller meterologiske data en viktig rolle i den daglige driften.
– Den nye målestasjonen består av sensorer for vind, temperatur, snødybde, fuktighet og, ikke minst, nedbørmåleren fra Geonor. Nå arbeider jeg med å koble opp stasjonen og å sørge for at alle komponentene snakker sammen, forklarer Giset.
På anlegget har det tidligere stått en delvis manuell værstasjon, men denne er nå oppgradert og flyttet 40 meter til en mer moderne og digitalisert utgave.
– Bare det å flytte en slik værstasjon er en prosess i seg selv. Det krever søknader og godkjenninger i forkant. Du skulle kanskje ikke tro at 40 meter kunne utgjøre noen særlig forskjell, men her er det mange hensyn å ta. Slike stasjoner må stå relativt uforstyrret for å sikre at målingene ikke påvirkes av bygninger, vegetasjon eller andre faktorer, forklarer Giset.
Nedbørmåleren er vektbasert. Derfor fungerer den like bra under vinterforhold med nedbør i form av snø og is. Vekten bæres av sensoren som i prinsipp er en vibrerende streng. Sensoren gir kraftprodusenten presise og pålitelige data som de kan bruke til å forutse vannføring og optimere kraftproduksjonen. Selv små endringer i nedbør kan være betydelige når selskapet står for ca. 5 % av Norges kraftproduksjon, derfor er en sensor teknologi med fokus på nøyaktighet og langsiktig stabilitet viktig.
Den nye nedbørmåleren på Tonstad benytter Geonors anerkjente svingende streng-teknologi, som har vært i bruk i flere tiår på grunn av sin pålitelighet og nøyaktighet. Teknologien fungerer ved å påføre en elektrisk spenning på en metallstreng, som begynner å vibrere. Resonansfrekvensen som oppstår, avhenger av belastningen på strengen, for eksempel hvor mye nedbør som samles opp. Dette gir svært presise målinger som er lite påvirket av temperatur- eller miljøendringer.
– Dette er en gammel, men svært pålitelig metode å gjennomføre målinger på. Våre egenproduserte sensorer har minimalt med sensor-drift og lang levetid, noe som muliggjør stabile og sammenlignbare målinger over tid, uten særlig behov for re-kalibrering, forklarer Ivar Fredriksen fra Geonor.
Alle foto på location: Erling Slyngstad-Hægeland / Havenfoto